HRDoktor

Négy dolog, ami segítheti a koncentrációt

2024. május 01. - hrdoktor

Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor nehezen kivitelezhető a multitasking térhódítása és a sokasodó feladatok mellett. Íme néhány jó tanács, amivel hatékonyabb lehet a munka.

Kezdjük a hétköznapokban az önfejlesztést!

A koncentrációra való képesség fejleszthető, és ezt a „tréninget” érdemes már a munkahelyen kívüli rutinban elkezdeni. Engedjük bele magunkat teljesen a feltöltődést szolgáló cselekvésekbe: a reggeli kávézásnál, teázásnál ne készülődjünk, mászkáljunk közben, a telefont se nyomkodjuk, helyette lassuljunk le, és fókuszáljunk a nedű kortyolgatására, egyszóval éljük meg a pillanatot! Ha olvasunk, akkor ne duruzsoljon háttérben a tévé, mélyedjünk el a könyvben, és adjuk át magunkat a tartalomnak, az élménynek!

A pillanatok megélése, az arra való összpontosítás trenírozza a koncentrációnkat, a kellő odafigyelés képességét.

Zárjuk ki a zajokat!

A koncentráció kíméletlen gyilkosa a kollégákkal megosztott iroda természetes moraja is: meeting meetinget követ, egymással kontaktálnak az emberek, munkahelyi szervezés zajlik, csörög a telefon, nyílik az ajtó, jönnek-mennek a többiek. Ezek mind-mind elvonják a figyelmet. Kizökkenünk a priorizált, koncentrált munkavégzésből, felszínessé és rosszabb hatékonyságúvá válik a folyamat.

Ilyenkor segíthet a zenehallgatás. Érdemes olyan tracklistet választani, ami nem vonja el a figyelmet – ez leginkább az instrumentális muzsikákra igaz. Kényelmes megoldást jelentenek egy zajosabb, mozgalmasabb irodai napon a digitális zeneszolgáltató felületeken elérhető „fókusz flow”, „munkához”, „koncentrációhoz” elnevezésű zenei válogatások.

Rendkívül nehéz visszazökkenni az „alkotói” állapotba a folyamatos hívások, más témát taglaló beszélgetések után. Ha megtehetjük, akkor – legalább egy rövid időre – vegyük le a telefon hangját, hogy ne zavarjanak a „flow állapotban”, és hamarabb a végére érjünk a feladatnak.

koncentracio_2.jpg

A szervezésen sok múlik!

Reggel mindig állítsuk össze a feladatlistát, és priorizáljuk is az elemeket! Fussuk át a tételeket, melyek azok, amelyek nagyobb koncentrációt igényelnek, és jelöljük ezeket! Amikor nyugodtabb időszak adódik (például még nem értek be a kollégák, kevesen vannak, vagy nem kezdődtek el a meetingek), akkor ezeket vegyük elő, ezeken dolgozzunk!

Felejtsük el az állandó postafiók-ellenőrzést! Ha állandóan az e-maileket lessük, és mindenre kényszeresen azonnal válaszolunk, akkor szinte lehetetlen elmélyült, koncentrált, hatékony munkát végezni. Jelöljünk ki periódusokat, időpontokat, amikor ránézünk a levelezésre, reagálunk a beérkező üzenetekre, illetve kérdésekre.

Nem is gondolnánk, ez milyen nagy mértékben képes csökkenteni a romboló multitasking-hatást és stressz-szintet.

koncentracio_1.jpg

Lazítani is kell időnként!

Ne sajnáljuk magunktól a jól megérdemelt, többszöri pihenést, amit tervezetten, vagy egy-egy nagyobb feladat befejezése után iktassunk be a munkaidőbe! Ilyenkor álljunk fel, nyújtsuk ki, mozgassuk át tagjainkat, és lehetőleg tegyünk egy rövid sétát az épület környékén!

Beszélgethetünk a kollégákkal, elsétálhatunk a közeli boltba, büfébe. Hívjuk fel valamelyik családtagunkat, barátunkat! Lényeg a kizökkenés és a mozgás. Ez energetizál, szellemileg felfrissít, és nem utolsó sorban az ülőmunka testünkre (pl. a gerincünkre) gyakorolt negatív hatásait is képes enyhíteni.

Ha a fenti módszereket, apró változtatásokat beépítjük a napi rutinba, akkor látványos javulás érhető el a koncentrációban, a munkahatékonyságban, ráadásul fontos lépéseket tettünk a mentális, fizikai egészségünk megőrzéséért is.

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018394763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása